Mikor volt a honfoglalás?

4.3
(415)

Honfoglalásnak tekintjük azt a folyamatot, amikor egy nép birtokba vesz egy kiválasztott területet azért, hogy ott hazát alapítson. Magyarország esetében ez azt a folyamatot jelenti, amikor a magyarok elfoglalták a Kárpát-medencét. Mikor volt a honfoglalás?

Történészek árnyaltabban nézik az eseményeket, mivel kevés a fennmaradt írásos emlék a korból, így több nézet is elterjedt a honfoglalással kapcsolatban, de a legáltalánosabb, hogy a magyar törzsek 895 tájékán telepedtek le a Kárpát-medencében.

A magyarok eszerint 895-ben átkeltek Árpád fejedelem vezetésével a Keleti-Kárpátokon. A honfoglalás hadműveletek sora volt, amikor először az Alföldet és Erdélyt vették birtokukba őseink. 907-ben Gyermek Lajos hatalmas sereggel megtámadta a magyarokat, és avar mintára el akarta pusztítani őket. Pozsonynál Árpád seregei megsemmisítették az ellenfelet, és határövezetüket kiterjesztették.

A pozsonyi győzelemmel a honfoglalás véget ért, aminek ezeréves megemlékezése azért volt 1896-ban megtartva, mert az ünnepi előkészületekkel nem készültek el idejében. Emiatt pontatlanul elterjedt a 896-os évszám, mint a honfoglalás időpontja.

Hasznos volt a válasz?

Adjon 5 csillagot, ha elégedett!

Átlagos értékelés: 4.3 / 5. Szavazott: 415

Még nem érkezett szavazat. Legyen az első!

Pin It on Pinterest